El Nostre Blog

Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!
Celebrant el dia de tots els sants

El dia de Tots els Sants (Omnia Sanctorum) es celebra cada 1 de novembre als països de tradició catòlica, és el dia que precedeix al 2 de novembre, dia de difunts.

Origen de Tots els Sants

Celebrant el dia de tots els sants

Aquesta festa que té els seus orígens en el Samhain, una festa pagana d'origen Cèltic, que es celebrava en honor dels morts, va ser adoptada pel cristianisme al segle VII, en temps del papa Bonifaci IV, que va adaptar un temple de Roma al record de tots els màrtirs.

El dia de Tots els Sants es recorda i es venera a tots aquells sants que no tenen festivitat pròpia al calendari litúrgic. És un dia festiu en el qual no es treballa amb la intenció que els fidels participin de la Santa Missa.

La tradició de Tots els Sants

La creença catòlica ens indica que el dia de Tots els Sants els morts visiten als vius i que per contra l'endemà, el dia de difunts, són els vius els que visiten als morts, anant als cementiris i portant-los flors a les seves tombes.

En aparèixer noves formes d'acomiadar als nostres difunts i per tant de donar destinació a les seves restes, les noves tecnologies s'adapten per donar resposta a totes aquelles famílies que escullen opcions diferents als cementiris, així per exemple el GPS, ens ajuda a localitzar el punt exacte en el qual dipositem les cendres dels nostres essers estimats quan les portem al mar i ens permet tornar en dates assenyalades, com el seu aniversari o el dia de Tots els Sants.

A Espanya existeixen diferents tradicions relacionades amb aquestes dates depenent de cada regió o província. En algunes llars s'encenen espelmes per cada familiar mort i s'afegeix una última per aquells difunts que no tenen qui els recordi. En altres zones és molt popular celebrar certes obres de teatre com per exemple 'Don Juan Tenorio'.

Tradició catalana en el dia de tots els sants

A Catalunya la tradició el dia de Tots els Sants és ajuntar-se en família i menjar castanyes, boniatos i panellets. Li diem la Castanyada.

Tots els Sants i Halloween

Aquesta celebració com tantes altres, corre el perill de desaparèixer en ser substituida a poc a poc per altres celebracions d'altres cultures, que irrompen amb força, sobretot pels més petits.

De la mateixa manera que el Pare Noel ha anat desplaçant en importància a la nostra festa original dels reis del 6 de gener, Halloween està desplaçant a l'oblit a les nostres pròpies tradicions.

Decoració típica d'Halloween

Així el dia de Tots els Sants comença a ser un gran desconegut pels més petits que coneixen molt més d'a prop la festa d'origen americà coneguda com Halloween. Les disfresses amb motius terrorífics, les carbasses o el truc o tracte, són ara més coneguts per les noves generacions, que aprecien molt més el divertiment associat a Halloween, que moltes de les nostres antigues tradicions relacionades amb el 1 de novembre.

Trobar l'equilibri entre la tradició i allò que ens resulta més nou i divertit és responsabilitat de tots, perquè el dia de Tots els Sants continuï sent una jornada familiar en la qual recordar amb afecte als nostres essers estimats.

{SCPinterestShare href=https://www.galaazul.cat/bloc/114-celebracio-dia-de-tots-els-sants.html layout=button_count image= desc= size=small}
Organitzem l'acte de dipositar les cendres del teu ser estimat sota les ones del Mediterrani

 
Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!