El Nostre Blog

Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!
Incineració o Inhumació?

Fa més de 50 anys que l'església catòlica va admetre la cremació com a pràctica acceptable dins dels seus rituals funeraris. Aquest fet, juntament amb l'augment del laïcisme i un canvi profund en la societat respecte al tractament de la mort i el seu concepte ritual, han produït un augment progressiu de les incineracions, que tot i estar encara per sota de les inhumacions en la majoria de les províncies espanyoles, reflecteix una clara tendència a l'alça.

La mitjana d'incineracions a l'Estat Español es situa al voltant del 36-38% encara que en ciutats com Sevilla o Màlaga es dispara fins al 70%, amb un augment anual d'un 2% de mitjana en totes les províncies.

Incineracions a Barcelona

Mancant les dades definitives de 2015, en 2014 es van produir un total de 16.336 defuncions a la capital catalana, de les quals 7.598 van ser incineracions. Per tant en el 46.51% de les mateixes es va optar per la incineració davant de l'enterrament tradicional.

Alternatives a la inhumació

Aquest canvi social ha provocat que el sector funerari s'adapti a les noves exigències i apareguin diferents alternatives més compromeses amb el medi ambient, per donar resposta a un sector clarament en augment.

El 50% de les urnes i dels taüts destinats a la incineració són absolutament sostenibles i no contaminants al no comptar amb vernissos químics, plàstics, teixits o altres elements no biodegradables.

Cal tenir en compte que les noves generacions estan més disposades a trencar amb el tabú de la mort i opten per una forma més natural d'entendre el cicle de la vida, que busca donar-li al concepte de “comiat” un to menys lúgubre i trist, per substituir-ho per un homenatge i un record de la vida del esser estimat.

Avantatges de la incineració respecte a la inhumació

Disposar de les cendres del essser estimat ens obre moltes possibilitats a l'hora de personalitzar el nostre ritual de comiat. Ens trobem en un moment en el qual busquem en tots els àmbits, la nostra reivindicació personal com a individus i per tant tenim la necessitat de diferenciar-nos de la resta i això també succeeix davant de la mort.

Cada vegada és més habitual que de la mateixa manera que planifiquem personalment molts aspectes de la nostra vida, també ho fem respecte a les nostres últimes voluntats. Són molts els que tenen clar que volen ser incinerats i transmeten als seus familiars més propers la destinació desitjada de les seves cendres. En aquest aspecte la incineració ens facilita complir desitjos especials respecte als llocs de repòs, com pot ser el mar o altres espais naturals.

Un altre avantatge de les incineracions és l'espai, ja que els cementiris tenen una capacitat limitada i d'altra banda, requereixen un manteniment dels nínxols que moltes vegades crea intranquil·litat i sentiment de culpa en els familiars, si aquest manteniment no es pot dur a terme tot el sovint que voldrien.

Finalment és un fet que la incineració és més econòmica que la inhumació i per tant, en temps de crisi, aquest factor, sense ser el més determinant, també afavoreix la tendència a l'alça d'aquesta opció.

És bastant probable que de mantenir-se aquesta tendència, en menys d'una dècada les incineracions superin o almenys igualin als enterraments, almenys en els principals nuclis urbans.

{SCPinterestShare href=https://www.galaazul.cat/bloc/115-incineracio-inhumacio-barcelona.html layout=button_count image= desc= size=small}
Organitzem l'acte de dipositar les cendres del teu ser estimat sota les ones del Mediterrani

 
Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!