El Nostre Blog

Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!
Escampar les cendres al mar una tradició víkinga

El funeral Viking

Tots tenim molt present, en part gràcies al cinema i la televisió, els rituals funeraris que practicaven els antics guerrers Vikings i els associem a les primeres cerimònies que relacionaven directament el ritual funerari, la cremació i el mar.

Abans de l’arribada del cristianisme, als països escandinaus veneraven els seus propis deus i tenien una mitologia molt diferent, amb una idea de la mort pròpia i uns rituals funeraris molt allunyats de l’enterrament en terra santa dels cristians.

Mitologia Vikinga

La mitologia nòrdica, també anomenada escandinava o vikinga consisteix en un conjunt de llegendes i contes que es transmetien de pares a fills, ja que pràcticament no existeixen escrits propis de l’època, només algunes poesies i que passen a la història gràcies als escrits medievals que es redacten durant la cristianització d’Escandinàvia.

Representació del Valhalla

Els Vikings creien que la terra era plana i que existia una ciutat sagrada, L’Asgard, on només habitaven els deus. A Asgard només s’hi podia accedir a través del pont Brifost (arc de Sant Martí) i el lloc més especial d’Asgard era el Valhalla, un saló de banquets on només hi tenien un lloc reservat aquells guerrers que morien amb honor durant el combat.

Els Vikings no eren monoteistes i per tant la seva mitologia estava repleta de deus i deesses amb diferents poders i funcions. Entre els més coneguts estava Odín, pare de tots els deus, Thor el deu del tro i la tempesta o Freya deessa de l’amor i la bellesa.

La mort com a viatge

Els víkings entenien la mort com un viatge i per tant el ritual funerari consistia en preparar al difunt per a tal destí i assegurar-se que en l’altre vida no li mancaria de res, ni perdria el seu estatus social.

Els víkings entenien la mort com un viatge

Per això els difunts eren dipositats en petits vaixells o vaixells de pedra, on els acompanyaven de tot tipus d’objectes quotidians, armes de guerra, aliments i fins i tot d’esclaus que eren sacrificats, per assegurar-se que tindrien qui els servis, un cop arribats al més enllà.

Escampar les cendres en el mar: Una tradició vikinga

Depenent de la zona o fins i tot de l’estatus social, independentment de si eren homes o dones, els vaixells eren sepultats en terra i pedres o eren incinerats en una pira, o fins i tot introduïts mar endins per acabar incendiats amb fletxes en flames. D’aquesta manera les cendres eren espargides pel fons marí on reposaven amb les restes dels vaixells incendiats. Aquests últims rituals són potser els més coneguts per haver protagonitzat grans moments literaris i cinematogràfics.

La forma de morir, preferiblement en combat i el posterior funeral de comiat, eren imprescindibles per evitar convertir-se en ànimes errants condemnades a vagar eternament.

Els funerals víkings són la referència funerària més important a l’hora de relacionar el mar amb un comiat profundament cerimoniós i ens atorguen una visió poètica i romàntica de l’últim adéu, que ha transcendit a través dels segles, convertint-se en un referent històric de la cultura funerària de tots els temps.

{SCPinterestShare href=https://www.galaazul.cat/bloc/119-escampar-les-cendres-al-mar-una-tradicio-vikinga.html layout=button_count image= desc= size=small}
Organitzem l'acte de dipositar les cendres del teu ser estimat sota les ones del Mediterrani

 
Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!