El Nostre Blog

Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!
EEl dol davant d'una mort inesperada

Com ens afecta una mort inesperada o tràgica

Perdre un esser estimat és sempre un fet trist i dolorós, però esdevé especialment traumàtic, quan la mort arriba sobtadament i ens agafa totalment desprevinguts.

Davant d’una llarga malaltia, tenim un període de temps per entendre-ho i acceptar-ho i també per poder acomiadar-nos gradualment de la persona i dir-li tot allò que necessitem que sàpiga.

Quan la mort és inesperada, per què ha estat per causa d’accident, desastre natural, mort violenta o simplement per causes naturals però sobtades ,com ara un ictus o un infart, el procés de dol es viu de manera molt més traumàtica i angoixant.

No poder acomiadar-nos empitjora i agreuja el procés de dol, ja que queda la sensació que no has pogut dir-li quant l’estimaves o disculpar-te per algun tema pendent.

Un altre de les conseqüències és el perill, que apareguin culpes irracionals o sense fonament, ja que tenim tendència a pensar que podíem haver fet quelcom per evitar-ho. Intentar creure que podíem haver impedit que agafés el cotxe aquell dia, o que hauríem hagut d’insistir més en que menges correctament, són alguns exemples de culpes irracionals, que utilitzem per poder donar resposta a la nostra incredulitat davant la mort.

Cal estar molt atent, per detectar aquests tipus de culpabilitats i fer-les desaparèixer, abans no es tornin malaltisses.

El procés de dol

Davant qualsevol pèrdua, però especialment en aquests casos, cal que els acompanyants, ajudin a la persona que està passant el dol a desfogar-se i descarregar els seus sentiments. És important que permetin que el dol segueixi el seu curs natural, doncs plorar i estar trist és part del procés de curació, que cal afrontar per poder assumir la pèrdua.

És normal que les primeres setmanes s’estigui trist, apàtic, amb manca de gana i de son i que l’estat d’ànim sigui fluix i negatiu.

És important que ens assegurem que aquest estat millora mica en mica en les següents setmanes, ja que del contrari estaríem en risc d’entrar en un dol patològic en el qual la persona necessitaria ajut de professionals per afrontar la pèrdua i superar-la.

El procés de dol

Els rituals funeraris com a part del procés de dol

El procés de dol ens ajuda a restablir l’equilibri emocional i ens prepara per viure sense la presència física del difunt, de manera que passat un temps, el dolor desaparegui i el puguem recordar amb naturalitat i alegria.

Els diferents rituals funeraris ens permeten preparar-nos per acomiadar la persona estimada i a l’hora en ajuden en l’acte simbòlic de “deixar anar” o “deixar marxar”.

És per això que cada cop més, un cop passat el funeral, es fan petites cerimònies personalitzades, de manera que únicament els familiars més íntims es puguin acomiadar amb tranquil·litat del seu essers estimat.

Gala Azul i el procés de dol

A Gala Azul col·laborem amb diverses entitats formades per psicòlegs especialistes en dol, per tal d’entendre aquests moments tant especials per a les famílies i poder organitzar els nostres serveis de cendres en el mar, amb la màxima sensibilitat i cura de tots els detalls i molt especialment en el nostre tracte personal amb els familiars.

Crear un acte tant personalitzat, com el que proposa Gala Azul, poder escollir, configurar i crear tots els detalls, ho transformen en un ritual de comiat que pot reconfortar en el procés de dol. Donant la oportunitat a les famílies d’acomiadar-se en un sentit i íntim homenatge a l’esser estimat.

{SCPinterestShare href=https://www.galaazul.cat/bloc/124-el-dol-davant-una-mort-inesperada.html layout=button_count image= desc= size=small}
Organitzem l'acte de dipositar les cendres del teu ser estimat sota les ones del Mediterrani

 
Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!