El Nostre Blog

Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!
Donar el condol no ha de ser un moment incòmode

Com donar el condol

El condol és la forma en que transmetem la nostra aflicció als familiars d’un difunt, bé sigui per què coneixíem la persona desapareguda o bé perquè en coneixem algun dels familiars directes.

Normalment el condol s’expressa només a familiars propers com poden ser els pares, fills o germans i es fa normalment de manera presencial, durant la vetlla o el funeral o, depenent del tracte existent o de la distància física, per telèfon o per carta.

Com en molts altres aspectes de la vida, les formes d’expressar el condol, també han anat canviant al llarg dels últims anys, sent menys tradicionals i rígides, com el típic “L’acompanyo en el sentiment” , veient-se substituïdes, de mica en mica, per les noves generacions, per missatges menys estàndards, on cada persona expressa el seus sentiments de forma més natural i menys preparada.

El condol sempre és un moment incòmode

El tabú que envolta la mort, ens ha fet que des de petits evitem els temes que s’hi relacionen i que veiem la mort com quelcom molt negatiu i no com una conseqüència natural de la vida.

Aquest fet comporta que ens sentim profundament incomodes, davant el dolor que la mort provoca i que aquesta incomoditat augmenti a mida que la relació que mantenim amb els familiars del difunt, és menys propera i més de compromís.

És important ser naturals, tenint en compte que podem mostrar respecte i empatia verdadera, sense necessitat de fingir un dolor que en alguns casos potser no existeix.

El més convenient és estar atent de les paraules i les senyals corporals que ens envia la persona que tenim davant, doncs ella serà qui ens transmetrà si vol més espai o necessita per exemple una abraçada o un contacte més físic per a ser reconfortada.

No podem oblidar que els familiars pateixen molt dolor, estrès i confusió per tot el que els envolta i per tant no els tindrem en compte, si la seva reacció a la nostra presencia o a les nostres paraules no és l’esperada.

El condol passat el funeral

El condol passat el funeral

Quan mor un familiar, durant els dies de vetlla i funeral, els familiars reben molta atenció i les mostres de condol de molta gent, és després quan passa el funeral i tot torna a la normalitat, quan el vuit que deixa la pèrdua, es torna més real i més difícil de sobre portar.

Per això, depenent del grau de proximitat que tenim amb la persona, és després del funeral, quan cal reconfortar-la amb una trucada, sortir a fer un cafè o el que la persona necessiti.

Si considerem el condol, com quelcom més que expressar la nostra empatia per la pèrdua, i realment, passat el funeral, volem reconfortar d’alguna manera al nostre familiar o amic, el moment més important per fer-ho, sense cap mena de dubte, serà en les setmanes posteriors a la defunció, ajudant en el procés de dol.

{SCPinterestShare href=https://www.galaazul.cat/bloc/125-donar-el-condol-no-ha-de-ser-un-moment-incomode.html layout=button_count image= desc= size=small}
Organitzem l'acte de dipositar les cendres del teu ser estimat sota les ones del Mediterrani

 
Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!