El Nostre Blog

Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!
Esborrar el rastre d'internet d'un mort

Esborrar el rastre d'internet quan et mors

El mon digital ja forma part de les nostres vides. Espanya és un dels països de la Unió Europea que compte amb més usuaris a les xarxes socials i la gran majoria tenen comptes obertes amb usuari i contrasenya a moltes pàgines d’Internet.

Què succeeix amb la vida digital quan mor un esser estimat?

El cert és que no existeix encara una legislació prou clara al respecte. Tenim dret a l’oblit digital, és a dir a que un cop traspassats, el nostre rastre en xarxes socials i en pàgines d’usuari registrat siguin eliminats i esborrats per complet, però és en l’aplicació d’aquest dret, en el “com fer-ho”, on comencen els problemes.

No és habitual que els familiars tinguin accés als usuaris i contrasenyes i per tant, és complicat esbrinar en quines pàgines tenia el difunt comptes registrades.

Cada xarxa social o pàgina web, té el seu propi mètode per facilitar als familiars o hereus, l’esborrat o el traspàs de l’administració del compte.

Twitter per exemple disposa d’una pàgina de notificacions per informar de la mort I un cop verificada la informació, procedir a l’esborrat del compte.

Facebook va un pas més enllà i un cop provada la defunció, permet als familiars convertir la pàgina del difunt, en una espècie d’homenatge o obituari, on els amics i coneguts poden compartir missatges de condol, fotos i records.

Apple en canvi defineix a la seva política, que els drets de les seves comptes, com itunes o l’appstore finalitzen amb la vida de l’usuari i per tant cancel·la dites comptes unilateralment.

Una solució que està cobrant cada cop més força i que permet agilitzar tots aquests tràmits, és la creació en vida d’un testament digital.

El testament digital

El testament digital

El testament digital és un document notarial que ens permet deixar constància de les nostres últimes voluntats, respecte a la nostra memòria a Internet.

El testament digital és un document que sorgeix per donar resposta a noves necessitats, igual que va succeir en el seu moment amb el testament vital.

Existeixen pàgines a Internet que ens permeten emetre el nostre testament digital de forma ràpida i segura, per un preu raonable.

Podem definir si volem que el nostre rastre digital sigui eliminat o inclús nomenar hereus, perquè segueixin administrant les nostres comptes o heretin drets que haguem adquirit com usuaris en comptes registrades.

Cal que fem constar tots els comptes que tenim oberts i al menys l’usuari que utilitzem, ja que la contrasenya la canviem de forma habitual.

Davant una seguretat jurídica encara poc sòlida per la novetat de la qüestió i pel continu avanç tecnològic, és important assegurar-se de que el nostre rastre a Internet serà ben gestionat i en cas necessari, eliminat segons la nostra pròpia voluntat.

{SCPinterestShare href=https://www.galaazul.cat/bloc/127-esborrar-el-rastre-de-internet-de-un-difunt.html layout=button_count image= desc= size=small}
Organitzem l'acte de dipositar les cendres del teu ser estimat sota les ones del Mediterrani

 
Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!