El Nostre Blog

Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!
Rituals funeraris. Incineracions al Ganges

El Ganges, el riu sagrat dels hindús

Diu la llegenda que el rei Bharagathi va fer baixar el riu Ganges del cel a la terra, per poder purificar les cendres dels seus avantpassats. El Ganges va descendir pels cabells del deu Shiva i es va establir sobre la terra, com a personificació de Ganga, la deessa de la purificació.

Avui en dia, el Ganges neix a l’Himalaya i 2.510 Km després, mor en el delta de Sundarbans.

Malgrat ser considerat un dels rius més contaminats del planeta, pels hindús és el seu riu més sagrat i a les seves riberes es realitzen tot tipus de cerimònies i rituals relacionats amb la seva religió, ja que els hindús creuen que les seves aigües són capaces de purificar els seus pecats.

Varanasi la ciutat més sagrada del Ganges

Varanasi, incineraciones en el Ganges

Varanasi és la ciutat més antiga de la India i també la més sagrada del riu Ganges. En els seus 3 Km de rivera es troben els famosos Ghats, escales que penetren en les aigües del riu i on els hindús, es submergeixen per purificar els seus pecats, sanar de les seves malalties i també incinerar als seus morts.

Rituals funeraris. Incineracions al Ganges

Els hindús creuen en la reencarnació després de la mort, per tant, creuen que la vida és un cicle etern en el qual el naixement, la mort i la resurrecció, a través de la reencarnació, es van donant pas en un cicle sense final.

Morir i ser incinerat a la riba del Ganges, segons el ritual sagrat, permet als difunts, purificar els seus pecats en aigües sagrades i accedir al Moksha, que interromp definitivament el cicle de la reencarnació, a través de l’alliberament definitiu de l’ànima.

Els Doms, són la casta encarregada de vetllar pel foc sagrat, amb el qual encenen les pires funeràries. En el Ghat de Manikarnika, el més gran de Varanasi, es realitzen fins a 200 incineracions al dia.


Els Doms han sabut rendibilitzar el negoci de les cremacions i només aquells que poden costejar-se la fusta i l’encens de la pira, poden ser incinerats en el Ghat. Els més pobres són embolicats en sudaris i submergits en les aigües sagrades del riu.

Les pires funeràries són custodiades nit i dia pels Doms, que finalment recullen les cendres i les submergeixen en el riu per finalitzar el ritual de l’alliberament de l’ànima.

Aigua i foc, símbols de purificació

Són moltes les cultures, religions i tradicions que associen a l’aigua i al foc, rituals de purificació de l’ànima.

Els Vikings, els Celtes o els Hindús, són alguns exemples de rituals funeraris, on el foc o l’aigua són protagonistes del nostre últim gran viatge.

{SCPinterestShare href=https://www.galaazul.cat/bloc/128-rituals-funeraris-incineracions-al-ganges.html layout=button_count image= desc= size=small}
Organitzem l'acte de dipositar les cendres del teu ser estimat sota les ones del Mediterrani

 
Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!