El Nostre Blog

Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!
Francesc Canals i Ambrós, el Santet del Poblenou

Vida de Francesc Canals i Ambrós

Francesc Canals, més conegut com el Santet del Poblenou,va néixer a Barcelona el 1877 i durant la seva curta vida, fou una persona molt estimada per veïns i coneguts. Era conegut per la seva extremada bondat i altruisme i també se li atribuïen capacitats sobrenaturals com la curació per imposició de mans o les prediccions del futur.

Amb tan sols 14 anys va entrar a treballar als populars magatzems Barcelonesos “El Siglo” i ràpidament es va guanyar la seva fama de bona persona al repartir en varies ocasions , el seu sou amb els més necessitats.

Abans de morir va deixar dites les seves dues prediccions més famoses. La primera que moriria jove y la segona que els magatzems El Siglo, es cremarien i quedarien destruïts per les flames.

Ambdues prediccions es veurien complides amb la mort del jove a l’edat de 22 anys i la crema dels magatzems el Nadal de 1932.

Mort de Francesc Canals i aparició del Santet.

El 27 de juliol de 1899 mor Francesc Canals i és enterrat al Cementiri de Poblenou. D’immediat s’inicien les mostres d’afecte i les seves companyes de treball i les floristes de les Rambles li duen flors a la tomba.

La figura del Santet es forja ràpidament. Les seves companyes al Siglo li porten els seus rams de núvia, cada cop que una d’elles es casa i li demanen a la seva tomba, amor i prosperitat pels seus matrimonis.

En poc temps el gest es converteix en costum y són moltes les persones que demanen amor i salut al Santet, del qual es diu que no deixa cap súplica sense resposta.

El Santet avui

El 1908, 9 anys després de la seva mort i varis anys abans que es complís la seva profecia d’incendi dels magatzems, la seva popularitat era tan gran i en continu augment, que l’Ajuntament decideix traslladar la seva tomba a una zona del cementiri més assequible per el públic i ordena buidar els nínxols confrontants, per permetre a la gent deixar les seves ofrenes, exvots, espelmes i tot tipus de records.

El nínxol del 'Santet', amb desenes d'exvots i peticions de creients

També col·loquen un vidre sobre el nínxol pel qual, a través d’una escletxa, els devots introdueixen les seves cartes i notes amb les peticions per el Santet.

Cal tenir en compte que la llegenda diu que únicament concedeix els desitjos relacionats amb la salut i l’amor. Mai amb els diners. També cal saber que un cop sol·licitat el desig, cal marxar caminant cap enrere i sense donar-li l’esquena a la tomba.

El Santet i els seus miracles mai han estat reconeguts per l’Església, però això no impedeix que la seva tomba sigui visitada per centenars de persones i que cada cert temps calgui retirar les cartes i les ofrenes per donar pas a altres de noves.

Cementiri del Poblenou, el més bonic i antic de Barcelona

Són molts els que asseguren que han vist concedides les seves súpliques i la devoció pel Santet de Poblenou creix dia a dia, juntament amb la popularitat del Cementiri, el més bonic i antic de Barcelona, que organitza visites guiades pel recinte i que recentment gràcies a Cementiris de Barcelona va obrir les seves portes en la festivitat de Tots Sants, per realitzar visites nocturnes, amb representacions teatrals de personatges il·lustres, entre ells per suposat el nostre estimat i popular Santet.

{SCPinterestShare href=https://www.galaazul.cat/bloc/130-el-santet-de-poblenou-devocio-popular.html layout=button_count image= desc= size=small}
Organitzem l'acte de dipositar les cendres del teu ser estimat sota les ones del Mediterrani

 
Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!