El Nostre Blog

Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!

Diferència entre el duel i el dol

Diferència entre el duel i el dol

Confondre el duel i el dol és molt habitual. Aquestes dues paraules tot i estar ambdues relacionades amb la pèrdua d’un esser estimat, no signifiquen el mateix i responen a processos d’origen i motivació molt diferents.

El duel

El duel és un procés emocional que cada individu viu de forma diferent. L’equilibri de les nostres emocions es trenca amb la mort d’un ser estimat i és a les hores quan apareix el dolor per la pèrdua. Per això hem d’afrontar un procés d’adaptació, que ens ensenyi a viure sense la presència física del nostre ser estimat i ser capaços d’encarar el present, de nou amb alegria, sense per això, haver de renunciar als records i als llaços afectius que ens unien.

Cada persona viu el procés de duel de manera distinta i també la seva durada és personal i diferent en cada cas. El període de duel, ve marcat per diversos factors, com el vincle amb la persona morta, el recolzament rebut per part del seu entorn o la pròpia naturalesa del dolent. També el duel es manifesta de formes diverses depenent de cada individu. Tristor i apatia són els símptomes físics més comuns , però també hi ha qui pateix la falta de son o de gana o la pèrdua o augment de pes.

El duel també pot estar acompanyat de canvis en la nostra forma de ser o en les nostres decisions del dia a dia. Davant la pèrdua d’un familiar o amic, hi ha qui renuncia a la seva fe, es fa un tatuatge, o decideix realitzar canvis dràstics a la seva vida, com canviar de treball, realitzar un viatge etc.

Per tant, el duel és un recorregut emocional que realitzem quan perdem a algú i que tot i que en certs moments el compartim amb el nostre entorn, és de caràcter privat i personal.

El dol

A diferència del duel, el dol té més a veure amb la conducta i les normes socials, que amb les emocions. L’objectiu del dol és mostrar respecte a la memòria del difunt i la forma de demostrar-ho canvia totalment depenent de cada cultura o societat.

A la cultura occidental, la roba fosca, els crespons negres, les banderes a mitja asta o les flors, són símbols de dol, que en diferents situacions serveixen per estandarditzar les mostres de respecte vers els familiars del difunt.

A España el dol està representat per la vestimenta de color fosc i falta d’ornamentació i en molts casos la no assistència a actes socials.

Com moltes altres tradicions, el dol i les seves costums estan desapareixen poc a poc amb les noves generacions, que permeten sobre portar el dolor de forma més natural i menys rígida. Cada cop està socialment més acceptat que no es compleixin les normes de dol. A ningú sorprèn que el negre ja no predomini als funerals o que es transmeti el condol de manera natural, sense utilitzar les frases estandarditzades que tothom coneixem com “L’acompanyo en el sentiment”

Existeix també el dol oficial o institucional, que és el que decreten les institucions quan hi ha una mort tràgica o que afecta a la ciutadania , ja sigui per una catàstrofe, mort violenta o bé la mort natural d’un personatge públic.

El duel i el dol

Un cop diferenciats els dos conceptes, podem aclarir que pot haver duel sense dol i també dol sense duel, donat que podem patir el dolor d’una pèrdua sense tenir la obligació de seguir les costums socials relacionades amb el traspàs i de la mateixa manera, podem seguir les costums del dol sense, que estem patint la pèrdua de manera intensa.

{SCPinterestShare href=https://www.galaazul.cat/bloc/137-diferencia-entre-el-duel-i-el-dol.html layout=button_count image= desc= size=small}
Organitzem l'acte de dipositar les cendres del teu ser estimat sota les ones del Mediterrani

 
Íntim! - Únic! - Sentit! - Ecològic!